De drie geitjes
Het verhaal achter de Noorse legende
Het verhaal achter de
Noorse lengende
Verschillende Dovre kachels hebben een unieke verwijzing naar de Noorse legende ‘De drie geiten’. Dit is een sprookje van Peter Christen Asbjørnsen en Jørgen Moe uit 1841.
Hieronder leest u het wereldberoemde sprookje waarop het design van de Saga 101, Dovre 100 en 300 gebaseerd is.
De drie geitjes en de trol
Er waren eens drie geitjes. De eerste was klein, de tweede wat groter en de derde het grootst. Ze wilden gaan grazen aan de overkant van de rivier, waar het gras sappiger was dan aan deze kant.
Maar bij de rivier woonde een gemene trol. Hij had wilde zwarte haren, ogen als schoteltjes en zijn neus leek wel een grote aardappel. Hij woonde in een donker hoekje, onder de brug over de rivier.
Het kleinste geitje trippelde als eerste over de brug, op weg naar het gras: trippel-trappel-trippel-trappel. De trol kwam tevoorschijn en gromde: “Wie trippelt daar over mijn brug?” “Ik ben een klein geitje, ik ga naar het gras aan de overkant om mijn buikje vol en rond te eten,” zei het geitje met zijn piepstemmetje.
“Ha!” riep de trol, “ik wil mijn buik ook wel vol en rond eten. Ik vreet jóu op!”
“Nee, alsjeblieft,” zei het geitje, “eet mij niet op! Zo meteen komt mijn broer en die is veel groter. Als je even op hem wacht, heb je veel meer te eten.”
“Vooruit dan maar,” zei de trol en liet het kleine geitje gaan.
Even later liep de tweede geit over de brug: stippe-stappe-stippe-stappe.
De trol kwam tevoorschijn en riep: “Wie loopt daar over mijn brug?”
“Ik ben een geit, ik ga naar het gras aan de overkant om mijn buikje vol en rond te eten,” zei de tweede geit, die een gewone stem had.
“Ha!” riep de trol, “ik wil mijn buik ook wel vol en rond eten. Ik vreet jóu op!”
“Nee, alsjeblieft,” zei de geit, “eet mij niet op! Zo meteen komt mijn broer en die is nog groter dan ik. Als je even op hem wacht, heb je veel meer te eten.”
“Vooruit dan maar,” bromde de trol en liet ook de tweede geit gaan.
Kort daarna kwam de derde geit er aan, de grootste en zwaarste van de drie, en stampte over de brug: stompe-stampe-stompe-stampe. De brug piepte en kraakte onder het gewicht van de geit.
De trol kwam tevoorschijn en brulde: “Wie stampt daar zo over mijn brug?”
“Ik ben een geit, ik ga naar het gras aan de overkant om mijn buik vol en rond te eten,” zei de grote geit, met een stem die bijna net zo laag klonk als die van de trol.
“Ha!” riep de trol, “ik wil mijn buik ook wel vol en rond eten. Ik vreet jóu op!”
“Kom maar op,” zei de grote geit, “dan prik ik je met mijn horens en trap ik je met mijn hoeven!” Terwijl hij dat zei, boog hij zijn kop omlaag en stootte de trol – hopla! – zo de rivier in. De trol werd meegenomen door het water en is nooit meer teruggezien.
De drie geiten gingen voortaan iedere dag naar het weiland aan de overkant en aten hun buiken vol en rond. En als ze nog leven dan doen ze dat nog steeds.
Snip, snap, snuit. Het verhaal is nu uit.
Veelgestelde vragen
Bij het stoken van een houtkachel is het belangrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Dat doet u door gebruik te maken van de Zwitserse stookmethode. Bij deze methode steekt u de kachel van boven naar beneden aan in plaats van andersom. Hoe deze methode precies werkt, kunt u terugvinden op onze website.
Het rendement van een houtkachel is een percentage dat aangeeft hoeveel warmte de kachel oplevert, ten opzichte van de hoeveelheid energie die je erin hebt gestopt. Het vertelt eigenlijk hoeveel warmte er daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Het overige percentage verdwijnt door de kachelpijp naar buiten.
Een houtkachel heeft veel voordelen. Wij zetten er graag een aantal voor je op een rij:
- Sfeer: De vlammen van een écht houtvuur blijft het gezelligste vuurspel dat er is
- Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare energiebron
- Kosten: Het is mogelijk om zelf voor hout te zorgen om zo de kosten te verminderen
- Onafhankelijk: U zit niet vast aan een energiecontract voor gas of elektriciteit
Sommige houtsoorten branden langzamer en gelijkmatiger dan andere, wat resulteert in een langdurige en efficiënte warmteafgifte. Het hout van loofbomen zoals de eik, esdoorn en beuk zijn uitstekende keuzes voor een langdurige brandduur. Zorg ervoor dat het hout droog is en een vochtigheidsgraad van ongeveer 15 %.
Om de kachel te vinden die het beste bij je past is het belangrijk om rekening te houden met 5 punten:
- Het type houtkachel: heeft vrijstaand, inbouw of inzet de voorkeur?
- De plaats van de houtkachel: is er een rookkanaal aanwezig of kan deze geplaatst worden?
- Het juiste vermogen: zorg ervoor dat het vermogen past bij de warmtebehoefte van de ruimte die je wilt verwarmen.
- Het rendement: Gebruik je de kachel als hoofdverwarming of als bijverwarming voor extra sfeer?
- Je budget, houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten voor het rookkanaal voor een veilige en vakkundige installatie.
Gietijzeren kachels bieden niet alleen comfortabele warmte, maar ook talloze voordelen op het gebied van duurzaamheid, energie-efficiëntie en stijl. Of je nu op zoek bent naar een klassieke uitstraling of een eigentijds ontwerp, gietijzeren kachels zijn een tijdloze keuze die bijdragen aan een gezellige en verantwoorde levensstijl. Kies voor de warmte en duurzaamheid van gietijzer en geniet van de prachtige voordelen die deze kachels te bieden hebben.
Ons kenniscentrum
Gerelateerde berichten
Hoe onderhoud ik mijn Dovre houtkachel?
Onderhoudstips om je Dovre houtkachel in topconditie te houden.
Meer informatieHet verhaal achter de Noorse legende
Het wereldberoemde sprookje waarop het design van verschillende Dovre kachels gebaseerd is.
Meer informatieEen houtkachel kopen
5 belangrijke punten waar je op moet letten bij aankoop van een houtkachel
Meer informatie